Om Anna-Clara

Min väg in i ridkonsten

Jag mötte den akademiska ridkonsten som 16-åring 1999 och har sedan 2003 arbetat aktivt som instruktör. Före millennieskiftet undervisade jag på en vanlig ridskola och tävlade islandshäst. Det hela började med en insikt om att en av de hästar jag red tog skada av det sätt jag red den. Hur mycket jag än tränade ledde aldrig träningen någonvart och hästen, en islandshäst med fem gångarter vid namn Mist, blev mer och mer arg för varje dag som gick. En dag fick jag helt enkelt inte sitta upp. Hon var färdig med mig. Där och då började jag söka alternativa vägar och av en slump kom jag då in på den akademiska ridkonsten. Min häst kunde plötsligt bli förstådd, både fysiskt och mentalt och jag fick aha-upplevelse på aha-upplevelse ju mer jag lärde mig. Intresset för tävling svalnade snabbt när ridkonsten blev en allt större del av min värld och jag lade om träningen för alla mina hästar. Men, jag finner det fortfarande ändå viktigt att hålla mig á jour med de flesta genrer och debatter som förekommer, ridlärorna är alla i ständig utveckling. 

 

Drygt 20 år senare

Jag har idag mångårig erfarenhet av hästträning, ekipageutveckling och tycker mycket om unghästutbildning. I februari 2010 red jag upp för riddarprovet med mitt spanska sto Educada XVoch i dagsläget tränar jag vidare mot nya mål inom den akademiska ridkonsten tillsammans med PRE-stoet Acacia XIII som jag uppgraderat väpnarprovet på 2015 och 2020. Jag har arbetat och tränat för Bent Branderup under både längre och kortare perioder och har under många år varit beridar- och instruktörselev åt Katrin Wallberg. Som experiment har jag också tränat tölt på akademiskt manér med islandshästen Gandur från Utnäs, i detta projekt tog jag hjälp av Eyjólfur Ísólfsson.

Jag har spenderat träningstid i Tyskland hos Marius Schneider och framför allt tid i Danmark hos Bent. Jag försöker ta varje tillfälle i akt att träffa och träna för mina kollegor inom AR från hela Europa. Det är oerhört intressant och lärorikt att vara del av en stor brainpool. Utvecklingen av den akademiska ridkonsten går därför framåt rejält på många fronter. Jag är sedan 2011 licensierad Bent Branderup® Trainer.

Det finns idag mycket kunskap om anatomi som i sig kan appliceras på den klassiska dressyrens gamla litteratur. Idag kan vi fysiologiskt förklara vad de gamla mästarna bara gissade sig till. Det är ett spännande och utvecklande område att ta del av. Jag håller stadig kontakt med kollegor inom den akademiska ridkonsten och utbyter erfarenheter om allt från pedagogik till ridteknik. Jag tror att god ridning tillsammans med forskning, konstnärlig ambition, tålamod och glädje kan ge en balanserad, trevlig och lång framtid med sin häst!

Har du frågor om
undervisning?